Een uniek zwembad bouwen

Een grote wens op ons lijstje, als we ooit een eigen vakantiehuis in Frankrijk zouden hebben, was een zwembad. Bij de huizen die we de laatste jaren huurde, hadden we ook altijd een zwembad. Onze gehandicapte dochter houdt niet zo van drukke koude zwembaden, dus een verwarmd privé zwembad stond vaak hoog op ons wensenlijstje als we een huis huurde, wat helaas niet altijd realiseerbaar was.
Maar nu was het dus zover en konden we ons eigen zwembad gaan realiseren. Bij de koop van het casco was er al een groot gat gegraven in de tuin, dus we wisten waar het zwembad moest komen. Dit gat was alleen zou diep, dat je er een springkuil van kon maken en struiken groeide er weelderig.uitzicht op wemabad bovenJPG klJPGEr moesten dus plannen gemaakt worden hoe we dit tot een mooi zwembad konden maken, dat aan al onze wensen voldeed. Tijdens het maken van de plannen, merkte we dat onze wensen, niet heel gangbaar waren. Het resultaat van de besprekingen was, dit wordt maatwerk en daar gaan we iets heel unieks van maken.

De wensen waren als volgt:

  • Geen trap op de korte zijde, dat is lastig bij banen zwemmen en niet handig met het spelen van waterpolo.
  • Twee ondiepe plateaus voor loungen en spelen. Voor volwassen, kinderen en gehandicapte is het iedeaal als je deel hebt waar je onspannen kunt zitten, liggen, spelen en kruipen.
  • Een  "luie" trap waardoor je makkelijk uit het zwembad loopt.
  • Een goede verwarming/koeling, onze dochter heeft een hekel aan koud water en als het heel erg warm is, moet je het zwembad kunnen terug koelen. Anders wordt het bij een week 37+ graden snel groen.
  • Goed schoon te houden
  • Een mooie bekleding
  • Geen hek eromheen
  • En sfeervolle verlichting
  • En......groot genoeg!

Lennart onze bouwbegeleider van B&R France en de ontwerper van het zwembad begrepen onze wensen en de tekeningen werden gemaakt, gecorrigeerd, aangepast en suggesties werden gedaan om onze wensen te verwezelijken. 

Een mooi voorbeeld van meedenken, de zwembadontwerper adviseerde om onder de bekleding op de plateaus en extra laag foam te plaatsen, dit resulteerde in een heerlijke zachte bekleding, waar kruipen en zitten zeer aangenaam aanvoelt. Hij dacht, een gehandicapt kind moet comfortabel kunnen kruipen.
En zo werd er al snel gestart met het op maat maken van de zwembadkuil en het terrein afvlakken, zodat de ingang van ons huis op het niveau kwam van de tuin en het zwembad. 50 vrachtwagens vol waren er voor nodig om dit te realiseren, arme buren....maar we kregen geen klachten.2018-12-14 Zwembadkuil 01jpeg
Nadat de kuil de juiste maten had, werd het ontwerp omgezet in een soort Lego bouwpakket. Een modulaire structuur met polypropyleen panelen voor de bekisting brachten vorm in het zwembad.
Dat een mooi zwembad bouwen veel geld kost, dat werd ons steeds meer duidelijk. Het is een vak apart, als je dit goed wilt laten doen.WhatsApp Image 2019-01-18 at 2047301jpeg kljpeg
Na het storten van het beton, moest het drogen. Onder de Provencaalse zon, die ook 's winters schijnt, lukte dat prima.

Buizen en bekabelingen werden aangelegd en in de garage werd een groot paneel gebouw met alle aan- en afvoer buizen, meters en computers. Door middel van zout-elektrolyse en een geavanceerd computersysteem worden alle metingen over de conditie van het water automatisch uitgevoerd. Buiten naast de garage is de warmtepomp, want die was heel belangrijk voor ons.
Langzaam zagen we nu echt onze grote droom werkelijkheid worden, al was het nog een zwarte Legobak met beton, we konden ons er een voorstelling van maken.WhatsApp Image 2019-02-01 at 100522jpeg kljpeg

Patrick, onze zwembadbouwer, had ook in de gaten, dat dit geen standaard opdracht was en werd steeds enthousiaster. 

Nadat alles was aangesloten, kon de bekleding erin gemaakt worden. We wilde geen effe bekleding, maar een wat speelse bekleding met een mooie rand. Het werd een mix van blauwe "steentjes" en golfjes. 
Vol trots hield Patrick ons op de hoogte met foto's die hij maakte en die wij via Lennart, de bouwbegeleider kregen. Het moment dat de bekleding (liner) erin zat en ze gelijk begonnen met het vullen, was een mooie mijlpaal. Tom was met onze zoon en de vrachtwagen met inventaris net aangekomen in Frankrijk en vierde dit feestje met ze mee.IMG-20190604-WA0010 1jpg kljpg
Enkele weken later bij de oplevering liep Patrick te glimmen van trots. Hij vertelde dat hij al 25 jaar zwembaden bouwt, maar dat dit toch wel een speciaal en mooi project was. Hij vroeg of hij er foto's van mocht maken om aan anderen te laten zien. Hij was beretrots en wij nu ook.
Het voldoet aan alle wensen, we kregen complimenten van de gasten en van de beheerder van ons huis, dat het zwembad goed te onderhouden is en een geweldig systeem heeft, dat we zelfs vanuit Nederland kunnen inzien, ook dat is belangrijk!DSC_2323 1jpg

Dus, inderdaad, wij mogen zeggen dat we een uniek zwembad hebben, waar we ontzettend van genieten. Het formaat van 7 x 10 meter is ruim, drie verschillende niveau's van 140 cm, 50 cm en 25 cm diep, verlichting met diverse kleuren, verwarming/koeling, alarminstalatie en zeer comfortabel! 

En.....het zwembad wordt gevuld en de tuin besproeid met bronwater uit onze eigen "Source"!